LA UNIÓ EUROPEA

1. El procés de creació de la Unió Europea

 

La creació d’un mercat comú europeu va començar amb el Tractat de Roma (1957), que va establir les bases per a la lliure circulació de béns, serveis, persones i capitals, i per al desenvolupament de lleis comunes.

EGKS

 

Firma del Tractat de Roma (25 març 1957)
Firma del Tractat de Roma (25 març 1957)

 

 

Mapa de la UE 1992/93
Mapa de la UE 1992/93

El 1992, amb el Tractat de Maastricht, va nàixer la Unió Europea (UE) El Tractat de la Unió Europea, signat a Maastricht el 1992, va decidir la unió monetària, va facilitar la participació ciutadana, va fixar polítiques de solidaritat entre regions i va establir objectius comuns. Des de la creació de la CEE, amb els seus sis estats fundadors, fins a l’actualitat, vint-i-dos països s’han incorporat a la Unió i l’han consolidada fins a formar la que avui és l’Europa dels vint-i-vuit.

El Tractat de Maastricht és el nom amb què es coneix el Tractat de la Unió Europea (el nom ve donat per la ciutat neerlandesa de Maastricht, on se signà l’acord i on es duren a terme les negociacions finals durant el mes de desembre de1991). Fou un acord signat el 7 de febrer de 1992 pels membres de la Comunitat Europea (CE). Entrà en vigor l’1 de novembre de 1993 i portà a la creació de la Unió Europea .

La Unió Econòmica i Monetària es va aprovar l’any 1999, i l’euro va començar a circular a partir del 2002.

 

USD-EUR_1999-
L’1 de gener del 2002, primer dia de circulació de la nova moneda europea, 1 euro es va canviar per 0,9038 dòlars

 

 

La Unió Europea es regeix per uns valors bàsics: la democràcia, l’Estat de dret i els drets humans, però encara és feble en política exterior, en defensa i en alguns aspectes socials i culturals.

 RECORDA:

la-unin-europea-2-638

 

la-unin-europea-3-638

la-unin-europea-5-638


2. La Unió Europea

Per començar, 10 curiositats:

1- El 9 de maig se celebra el Dia d’Europa, que commemora el discurs pronunciat en 1950 a París per Robert Schuman. El Ministre d’Afers exteriors francès va proposar una nova forma de cooperació política per a Europa que fes impensable una guerra entre els països que la componen.

 

«Europa no es farà d’una vegada ni en una obra de conjunt: es farà gràcies a realitzacions concretes, que creuen en primer lloc una solidaritat de fet. L’agrupació de les nacions europees exigeix que l’oposició secular entre França i Alemanya quedi superada, pel que l’acció empresa ha d’afectar en primer lloc a França i Alemanya.»

 

2-«Unida en la diversitat» és el lema de la Unió Europea. Es va utilitzar per primera vegada l’any 2000, mitjançant un procés no oficial, a saber, un concurs que va comptar amb la participació de 80 000 estudiants dels 15 països que llavors formaven part la Unió Europea i es refereix a la manera en què els europeus s’han unit per treballar a favor de la pau i la prosperitat.

 

3-La bandera europea està formada per 12 estels que simbolitzen els ideals d’unitat, solidaritat i harmonia entre els pobles d’Europa. Va ser adoptada en 1985 per tots els líders de la UE com l’emblema oficial.

 

4-L’himne europeu des de l’any 1972 és l’Oda a l’Alegria, escrita per Ludwig van Beethoven el 1793

 

5- Des de 1986 Espanya pertany a la Unió Europea

 

6-Actualment, el català no és llengua oficial i de treball de la Unió Europea, però sí que s’ha reconegut un ús oficial limitat de les llengües oficials espanyoles diferents del castellà en les institucions europees.

Les principals institucions i organismes de la Unió Europea han reconegut el català, el gallec i el basc com a llengua de comunicació amb la ciutadania. Això vol dir que qualsevol ciutadà pot adreçar-se en català, per escrit, a la Comissió Europea, al Parlament, al Consell, al Defensor del Poble Europeu o al Comitè de les Regions i que té dret a rebre una resposta en la seva llengua. També es tradueixen al català algunes publicacions i documents oficials de la UE.

screenshot_30

Com a referència, el català el sap parlar el 2,1% de la població de la UE

 

7-Des de 2013, Croàcia és membre de ple dret de la Unió Europea. És la incorporació número 28

 

8-Robert Kalina és un dissenyador de bitllets austríac i és famós pels dissenys dels bitllets d’euro.

“Els bitllets sense retrats es consideraven alguna cosa sense precedent. Aquesta decisió en realitat la vaig prendre jo, i al principi aquesta idea a molts no els va agradar. Tal vegada va ser una de les iniciatives més importants: mostrar la idea amb ajuda d’uns altres símbols”

9-En 2012, la Unió Europea (UE) va rebre el prestigiós Nobel de la Pau. La Unió va rebre el premi Nobel de la Pau en reconeixement de les més de sis dècades de pau i estabilitat en Europa.

El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy va afirmar «la guerra és tan vella com Europa i és possible com van dir els pares fundadors, posar fi a la lògica de la venjança i construir un futur millor juntament amb el poder de la imaginació».

 

10-El Regne Unit , un dels Estats més importants de la Unió Europea, encara no ha volgut utilitzar l’euro. La raó més important que esgrimeixen és l’elevat valor de la seva lliura esterlina, que els fa tenir un major poder adquisitiu, que quedaria danyat si utilitzessin la moneda comuna.

moneda-londres-billetes

Una lliura esterlina (£) té un valor de 1.25 €


 

3. Les institucions de la Unió Europea

La Unió Europea està formada per institucions supranacionals, que estan per damunt dels Estats.

 INSTITUCIONS_UE
El Consell Europeu. Format pels caps d’Estat o de Govern dels Estats membres, més el seu president i el president de la Comissió Europea. És l’òrgan polític màxim i defineix les orientacions generals.
El Consell de la Unió Europea o Consell de Ministres. Format per un ministre de cada país, que varia en funció dels temes a tractar. S’hi prenen les decisions més importants.
El Parlament Europeu. Elegit per sufragi universal, exerceix la funció legislativa.
La Comissió Europea. Formada pel president i els comissaris, exerceix la funció executiva.
El Tribunal de Justícia. Garanteix el respecte, la interpretació i el compliment de les lleis europees.
● El Defensor del Poble. Pot ser consultat pels ciutadans que creguen que han estat tractats injustament per alguna institució de la UE.


Quins són els objectius de la Unió Europea?

Els objectius de la Unió Europea són:

  1. impulsar el progrés econòmic i social,
  2. afirmar la identitat europea,
  3. implantar una ciutadania europea
  4. i desenvolupar un espai de llibertat, seguretat i justícia.

4.- ESPANYA I LA CONSTRUCCIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA

Des de 1986, Espanya forma part de la Unió Europea, és a dir, d’una estructura supranacional i molt potent a nivell internacional en un context d’identitat cultural occidental.

imagesEspanya era un Estat aïllat i endarrerit respecte a la resta d’Europa occidental, així els primers passos del Mercat Comú es van fer sense comptar amb l’Espanya franquista.

El 1957, quan es signa el Tractat de Roma, Espanya es trobava sota la dictadura del General Franco i absolutament desconectada de la resta de països comunitaris. El 1962  es va establir que per adherir-se a la Comunitat era condició necessària tenir un règim democràtic, i que, pel que fa al règim econòmic l’estat candidat necessitava d’un període preparatori per enfortir la seva economia.

 

El restabliment de la democràcia, amb la Constitució del 1978 van fer possible les negociacions per a l’adhesió que es van caracteritzar per la necessitat de la transformació de l’economia per adaptar-se a les exigències europees, ja que la situació econòmica i social espanyola era molt lluny de la mitjana dels 10 estats que conformaven, aleshores, la Comunitat Econòmica Europea.

El 27 de juliol de 1977 el Govern espanyol presenta la seva sol·licitud formal d’adhesió, obrint-se un període de negociacions que va durar 8 anys.


Llista de presidents d’Espanya després de Franco

Franco → Adolfo Suárez (1976) → Felipe González (1982) → José María Aznar (1996) → José Luis Rodríguez Zapatero (2004) → Mariano Rajoy (2011)


5.- BALANÇ DE L’ADHESIÓ D’ESPANYA A LA UNIÓ EUROPEA

La Unió Europea ha afavorit un procés de modernització, en molts àmbits, de la societat espanyola i ha finançat moltes de les infraestructures i equipaments.

En l’àmbit econòmic: S’ha beneficiat d’ajudes econòmiques importants que han permés incrementar el nivell de benestar. Des de 1987 ha rebut fons de la UE, mentre la renda per càpita espanyola ha pujat des del 68% de la mitjana europea (UE-12) al 98% (UE-28). Més d’un 90% de les inversions que rep Espanya provenen de la UE que, a més, és el lloc de destinació de més del 70% de les nostres exportacions (mentre importem el 60%, la qual cosa confirma la UE com a zona de comerç preferent).

Renda per Capita Espanyola
Renda per Capita Espanyola

En l’àmbit social: Malgrat els esforços realitzats, Espanya encara es troba lluny del grau de desenvolupament dels països capdavanters d’Europa, però conserva una posició privilegiada respecte als d’ingrés més recent, on els serveis públics i privats són en nivells inferiors.

 

La utilització dels fons europeus han contribuït al desenvolupament de les zones menys afavorides, 4 de cada 10 quilòmetres d’autovia han estat finançats per la UE, així com les ampliacions dels aeroports de Madrid i Barcelona , el metro de Sevilla o la Ciutat de les Arts de València, etc. s’ha fet amb ajuts del Banc Europeu d’Inversions.

españa-fondos-europeos-recibidos

 

El Fons Social Europeu (FSE) també contribueixen a millorar la formació i la qualificació dels joves, pensant en futures ocupacions laborals, així s’ha obert noves possibilitats per als joves mitjançant els programes Lingua o Erasmus (d’intercanvi d’estudiants) i s’ha realitzat avanços en la promoció de la igualtat home-dona.

  • Espanya és el país que més estudiants exporta i el que més rep

  • Gairebé tres milions han participat al programa d’intercanvi des de 1987

  • La majoria valora més l’experiència vital i personal que la acadèmica

 

També es pot fer ús de la Targeta Sanitària Europea i, en l’àmbit cultural, s’ha finançat nombrosos projectes com ara la restauració del Pati dels Lleons de l’Alhambra o el Liceu de Barcelona.

Deja un comentario